Kuidas korraldada jätkusuutlik üritus?
10. sept 2024
Tänapäeva ürituste korraldamisel on üha suurem rõhk jätkusuutlikkuse ja keskkonnasõbralikkuse arvestamisel. Toitlustus mängib selles olulist rolli, kuna toidu tootmine, valmistamine ja serveerimine avaldavad suurt mõju keskkonnale. Kuidas siis luua jätkusuutlik catering üritus, mis mitte ainult ei rahulda külaliste maitsemeeli vaid ka hoolib keskkonnast?
1. Kasutage hooajalisi ja kohalikke koostisosi
Üks lihtsamaid viise muuta catering keskkonnasõbralikumaks on kasutada hooajalisi ja kohalikke koostisosi. Kohalik toit ei vaja pikki transpordivahemaid ja selle tootmisel on väiksem süsiniku jalajälg. Hooajalised toidud on tavaliselt ka värskemad ja maitsvamad.
2. Vähendage toidujäätmeid
Toidujäätmed on suur probleem toitlustuse valdkonnas. Üheks lahenduseks on täpselt planeerida külaliste arvu ja pakkuda mõistlikke portsjoneid. Lisaks kaaluge ülejäägi annetamise võimalusi. Eestis on mitmeid organisatsioone, nagu Toidupank, mis võtavad vastu annetusi üritustel üle jäänud toidust.
3. Eelistage taimseid toite
Lihatarbimine põhjustab suurt keskkonnamõju, eriti vee ja maa ressursside kasutamise seisukohalt. Taimsed toidud, nagu köögiviljad, kaunviljad ja teraviljad, on palju jätkusuutlikumad. Kaaluge oma menüüsse rohkem taimseid roogasid, mis on nii keskkonnasõbralikumad kui ka maitsvad ja tervislikud.
4. Kasutage biolagunevaid pakendeid ja serveerimisnõusid
Kui üritusel on vaja kasutada ühekordseid nõusid, veenduge, et need oleksid biolagunevad või ümbertöödeldavad. Traditsioonilised plastnõud on üks suurimaid keskkonnaprobleeme ja nende asemel saab valida keskkonnasõbralikke alternatiive, nagu bambus, puit või maisitärklisest valmistatud nõud. Kui aga võimalik, kasutage mitmekordseid nõusid ja vältige ühekordseid.
5. Minimeerige energiakulu ja transpordimahtu
Jätkusuutlik catering arvestab ka energia- ja transpordikasutusega. Küsige oma cateringi pakkujalt, milliseid meetodeid nad kasutavad energiatõhususe saavutamiseks, näiteks taastuvenergia kasutamine köögis või toidu valmistamine väiksema energiakuluga. Ka transpordiga seotud keskkonnamõjude vähendamiseks võiksid cateringiteenuse pakkujad eelistada hübriid või elektrisõidukeid.
6. Kommunikeerige jätkusuutlikkuse põhimõtted külalistele
Kui olete valinud jätkusuutliku cateringi, siis rääkige sellest ka oma külalistele.Paljud hindavad teadlikku tarbimist ja peavad oluliseks, et ka üritustel järgitaks rohelisi põhimõtteid. Näiteks võite menüüsse lisada märked, et toit on valmistatud kohaliku või mahetoorainega.
7. Korduskasutatav teenindusvarustus
Kui võimalik, eelistage korduskasutatavat teenindusvarustust, nagu klaasid, taldrikud ja söögiriistad. Kui ürituse formaat võimaldab, on see keskkonnasõbralikum valik kui ühekordsed nõud.
Jätkusuutlik toitlustus pole keeruline, kuid nõuab teadlikku planeerimist ja valikuid. Kvaliteetne toit ei pea tulema looduse arvelt – väikeste sammudega saate pakkuda oma külalistele meeldejäävaid toiduelamusi ja aidata samal ajal kaasa keskkonna säästmisele.