Kuidas korraldada jätkusuutlik üritus?
Tänapäeva ürituste korraldamisel on üha suurem rõhk jätkusuutlikkuse ja keskkonnasõbralikkuse arvestamisel. Toitlustus mängib selles olulist rolli, kuna toidu tootmine, valmistamine ja serveerimine avaldavad suurt mõju keskkonnale. Kuidas siis luua jätkusuutlik catering üritus, mis mitte ainult ei rahulda külaliste maitsemeeli vaid ka hoolib keskkonnast?
1. Kasutage hooajalisi ja kohalikke koostisosi
Üks lihtsamaid viise muuta catering keskkonnasõbralikumaks on kasutada hooajalisi ja kohalikke koostisosi. Kohalik toit ei vaja pikki transpordivahemaid ja selle tootmisel on väiksem süsiniku jalajälg. Hooajalised toidud on tavaliselt ka värskemad ja maitsvamad.
2. Vähendage toidujäätmeid
Toidujäätmed on suur probleem toitlustuse valdkonnas. Üheks lahenduseks on täpselt planeerida külaliste arvu ja pakkuda mõistlikke portsjoneid. Lisaks kaaluge ülejäägi annetamise võimalusi. Eestis on mitmeid organisatsioone, nagu Toidupank, mis võtavad vastu annetusi üritustel üle jäänud toidust.
3. Eelistage taimseid toite
Lihatarbimine põhjustab suurt keskkonnamõju, eriti vee ja maa ressursside kasutamise seisukohalt. Taimsed toidud, nagu köögiviljad, kaunviljad ja teraviljad, on palju jätkusuutlikumad. Kaaluge oma menüüsse rohkem taimseid roogasid, mis on nii keskkonnasõbralikumad kui ka maitsvad ja tervislikud.
4. Kasutage biolagunevaid pakendeid ja serveerimisnõusid
Kui üritusel on vaja kasutada ühekordseid nõusid, veenduge, et need oleksid biolagunevad või ümbertöödeldavad. Traditsioonilised plastnõud on üks suurimaid keskkonnaprobleeme ja nende asemel saab valida keskkonnasõbralikke alternatiive, nagu bambus, puit või maisitärklisest valmistatud nõud. Kui aga võimalik, kasutage mitmekordseid nõusid ja vältige ühekordseid.
5. Minimeerige energiakulu ja transpordimahtu
Jätkusuutlik catering arvestab ka energia- ja transpordikasutusega. Küsige oma cateringi pakkujalt, milliseid meetodeid nad kasutavad energiatõhususe saavutamiseks, näiteks taastuvenergia kasutamine köögis või toidu valmistamine väiksema energiakuluga. Ka transpordiga seotud keskkonnamõjude vähendamiseks võiksid cateringiteenuse pakkujad eelistada hübriid või elektrisõidukeid.
6. Kommunikeerige jätkusuutlikkuse põhimõtted külalistele
Kui olete valinud jätkusuutliku cateringi, siis rääkige sellest ka oma külalistele.Paljud hindavad teadlikku tarbimist ja peavad oluliseks, et ka üritustel järgitaks rohelisi põhimõtteid. Näiteks võite menüüsse lisada märked, et toit on valmistatud kohaliku või mahetoorainega.
7. Korduskasutatav teenindusvarustus
Kui võimalik, eelistage korduskasutatavat teenindusvarustust, nagu klaasid, taldrikud ja söögiriistad. Kui ürituse formaat võimaldab, on see keskkonnasõbralikum valik kui ühekordsed nõud.
Jätkusuutlik toitlustus pole keeruline, kuid nõuab teadlikku planeerimist ja valikuid. Kvaliteetne toit ei pea tulema looduse arvelt – väikeste sammudega saate pakkuda oma külalistele meeldejäävaid toiduelamusi ja aidata samal ajal kaasa keskkonna säästmisele.
Loe edasi
Taimetoidu ja vegan cateringi võimalused Eestis
Taimetoitlus ja veganlus on Eestis viimastel aastatel märkimisväärselt kasvanud, muutudes paljude jaoks eluviisiks ja toitumisstiiliks. See on toonud kaasa ka cateringi teenuste laienemise, kus pakutakse laia valikut taimseid ja vegan menüüsid. Anname lühi ülevaate taimetoitlastele ja veganitele suunatud cateringi võimalustest Eestis.
Miks valida taimetoit või vegan menüü?
Taimetoitlus ja veganlus pole enam ainult nišitooted vaid valikud, mida kaaluvad paljud inimesed nii tervislikkuse, keskkonnasõbralikkuse kui ka eetiliste kaalutluste tõttu. Üha enam inimesi soovib oma üritustel pakkuda menüüsid, mis vastavad nende toitumis põhimõtetele või mis lihtsalt pakuvad külalistele midagi uut ja põnevat.
Taimetoidu ja vegan cateringi trendid Eestis
Eestis on palju cateringi teenusepakkujaid, kes keskenduvad taimetoidu ja vegan menüüdele. Nad pakuvad mitmekesiseid ja maitsvaid menüüsid, mis on valmistatud värskest ja kohalikust toorainest. Siin on mõned populaarsed trendid:
Grillitud köögiviljad ja taimetoiduburgerid: Suvel on väga populaarne grillimine, kus liha asemel pakutakse grillitud köögivilju. Taimetoiduburgerid on samuti suurepärane valik, pakkudes täidlast ja maitsvat alternatiivi lihaburgeritele.
Värvilised ja mitmekesised salatid: Salatid on taimetoitlaste ja veganite lemmikud, sest neid saab valmistada lugematul hulgal erinevate koostisosadega. Värske ja hooajaline tooraine, nagu salatid, juurviljad, pähklid ja seemned, pakuvad toitaineterikast ja maitsvat alternatiivi traditsioonilistele roogadele.
Taimsed desserdid: Vegan desserdid on üha populaarsemad. Need hõlmavad kooke, pirukaid, jäätiseid ja muid maiustusi, mis on valmistatud ilma loomsete toodeteta. Näiteks kookospiima baasil valmistatud jäätised ja šokolaadikoogid.
Kuidas valida taimetoidu või vegan cateringi teenust?
Kui otsustate oma üritusel pakkuda taimetoidu või vegan menüüd, on oluline valida teenusepakkuja, kes mõistab teie vajadusi ja suudab pakkuda kõrget kvaliteeti. Enne otsuse tegemist küsige proovi menüüd, et veenduda, et toit vastab teie ootustele.
Taimetoidu ja vegan cateringi võimalused Eestis on mitmekesised ja pakuvad midagi igaühele. Ükskõik, kas korraldate väikest pidu või suurt üritust, taimetoidu ja vegan menüüd võivad muuta teie sündmuse meeldejäävaks ja nauditavaks kõigile külalistele.
Ka meie koostööpartnerite seast leiate toitlustajaid, kes pakuvad erinevas valikus taimetoidu menüüsid. Küsige pakkumist ja märkige kindlasti ära enda soovid lisainfos.
Meeleolukat sündmust
Küsi pakkumist juba täna
Loe edasi
Eesti cateringi ajalugu ja traditsioonid
Eesti cateringi ajalugu ja traditsioonid
Catering ja toitlustus on Eestis pika ajalooga, mis on tihedalt seotud meie rahvuslike traditsioonide ja kultuuriga. Alates vanaema peolauast kuni tänapäevaste rahvusvaheliste mõjutustega menüüdeni, on catering Eestis läbi teinud suure arengu. Siin on ülevaade Eesti cateringi ajaloost ja traditsioonidest, mis on kujundanud tänapäevase toitlustuse maastiku.
Varasemad ajad: Kodune toit ja kogukondlikud üritused
Vanasti oli toitlustus Eestis tihedalt seotud kogukondliku elu ja traditsiooniliste pidustustega. Pulmad, ristimised ja muud suuremad sündmused tähistasid hetki, kus pered ja kogukonnad kogunesid kokku, et jagada kodus valmistatud toitu. Suuremate sündmuste puhul aitas kogu küla kaasa, valmistades ette suuri toidukoguseid, mida jagati kõigi vahel.
Nõukogude aeg: Kolhoosipeod ja ametlikud üritused
Nõukogude ajal muutus catering pigem ametlikuks nähtuseks. Kolhoosipeod ja muud suured üritused korraldati tihti tsentraliseeritult, kus toitu valmistasid suured köögid. Menüüd olid lihtsad ja sageli piiratud valikuga.
Taasiseseisvumise järgne aeg: Rahvuslikud maitsed ja globaalne mõju
Pärast Eesti taasiseseisvumist muutus toitlustamine kiiresti, avades uksed rahvusvahelistele maitsetele ja mõjutustele. Traditsioonilised Eesti toidud, nagu verivorstid, mulgipuder ja kiluvõileivad, segunesid kiiresti uute ja põnevate maitsetega välismaalt. Catering ettevõtted hakkasid pakkuma menüüsid, mis hõlmasid nii rahvuslikke kui ka rahvusvahelisi roogasid, vastates klientide muutuvatele eelistustele.
Tänapäev: Erilised toiduelamused ja trendid
Tänapäeval on Eesti catering valdkond mitmekesine ja uuenduslik. Kasvav huvi taimetoitluse, veganluse ja ökoloogiliselt puhta toidu vastu on muutnud ka catering pakkumisi. Üha rohkem on rõhku pandud kohalike ja hooajaliste koostisosade kasutamisele, samuti looduslähedaste ja tervislike menüüde loomisele.
Rahvuslikud eripärad tänapäeva cateringis
Eesti toidutraditsioonid on endiselt tugevalt esindatud ka tänapäevases cateringis. Üha enam kasutatakse traditsioonilisi retsepte ja kohalikke koostisosi, et luua autentseid maitseelamusi. Samas on catering teenused kohandunud ka rahvusvaheliste trendidega, pakkudes laia valikut rahvusvahelisi roogasid, mis on kohandatud kohalike maitsete järgi.
Kokkuvõttes on Eesti cateringi ajalugu ja traditsioonid rikkalikud ja mitmekesised, peegeldades meie rahvuslikku identiteeti ja kultuuri. Tänapäevane catering ühendab endas parimaid traditsioonilisi maitseid ja kaasaegseid mõjutusi, pakkudes unikaalseid ja meeldejäävaid toiduelamusi.
Loe edasi
Miks valida Leiacatering platvorm?
Leiacatering platvorm on saanud paljude jaoks eelistatud valikuks. Selles artiklis uurime, miks valida Leiacatering platvorm, kui soovite teha päringut catering teenuse saamiseks. Tutvustame platvormi eeliseid, mis hõlmavad aja kokkuhoidu, kiirust, mugavust ja lihtsust ning võimalust saada kõik pakkumised ühest keskkonnast.
Aja Kokkuhoid:
- Leiacatering platvorm võimaldab sündmuste korraldajatel säästa hindamatut aega. Päringu saab teha vaid mõne minutiga, sest platvorm pakub kiiret ja tõhusat lahendust, muutes catering teenuse leidmise lihtsaks ja kiireks protsessiks.
Kiirus:
- Meie platvorm tagab kiire vastuse päringutele, võimaldades kliendil saada kiiresti ülevaate erinevatest catering teenusepakkujatest ja nende pakkumistest. See kiirus on oluline, eriti ajal, mil sündmused võivad kiiresti läheneda.
Mugavus:
- Leiacatering platvorm muudab catering teenuse leidmise mugavaks ja hõlpsaks. Kliendid saavad mugavalt sirvida erinevaid pakkumisi, tutvuda menüüdega ning teha otsuseid ilma paljudele veebisaitidele hüppamata või telefoni teel küsimusi esitamata.
Lihtsus:
- Platvormi kasutamine on lihtne ja kasutajasõbralik. Päringu tegemiseks pole vaja sügavat tehnilist oskust ega keerukaid protseduure. Kõik on lihtsalt kättesaadav ja arusaadav, tagades sujuva kasutuskogemuse.
Mitmekesine valik ühest Keskkonnast:
- Üks Leiacatering platvormi suurimaid eeliseid on võimalus saada kõik catering pakkumised ühest keskkonnast. Sul on võimalus võrrelda erinevaid teenusepakkujaid, nende hindu ja menüüsid, tagades parima valiku vastavalt enda vajadustele ja eelarvele.
Personaalsed tulemused:
- Platvorm kasutab personaalset lähenemist, võimaldades klientidel täpsustada oma eelistusi ja erinõudmisi päringu vormistamisel. See tagab, et saadud pakkumised vastavad täpselt sündmuse eripärale.
Kvaliteetsed teenusepakkujad:
- Leiacatering platvorm on partnerluses kvaliteetsete ja usaldusväärsete catering teenusepakkujatega. See tagab klientidele parimad valikud ja kindlustunde, et teenuse kvaliteet vastab ootustele.
Leiacatering platvorm pakub mitmeid eeliseid, muutes catering teenuse leidmise protsessi kiireks, mugavaks ja lihtsaks. Klientidel on võimalus säästa aega ja energiat, samal ajal tagades, et nad saavad kvaliteetse ja kohandatud catering teenuse vastavalt nende sündmuse vajadustele. Valige Leiacatering platvorm, kui soovite teha päringut catering teenuse saamiseks ja nautida oma üritust.
Loe edasi
COVID-19 mõju catering sektorile: Innovatsioon ja uuendused
COVID-19 pandeemia on jätnud sügava jälje mitmetesse tööstusharudesse, sh catering sektorisse, mis on harjunud teenindama rahvarohkeid üritusi ja sündmusi. Uurimee lähemalt, kuidas COVID-19 mõjutas catering sektorit ning millised uuendused ja muudatused tulid sellest keerulisest perioodist.
Sündmuste Tühistamised ja Piirangud:
- COVID-19 pandeemia tõttu tühistati paljud sündmused, sh pulmad, konverentsid ja ettevõtteüritused. See mõjutas oluliselt catering ettevõtteid, kes pidid kiiresti kohanema piirangutega.
Toitlustus koju kätte:
- Paljud catering ettevõtted hakkasid pakkuma toitlustust otse klientide kodudesse. See hõlmas nii valmis toitude kohaletoimetamist kui ka virtuaalseid kokandusüritusi.
Digitaalsed platvormid ja tellimussüsteemid:
- Ettevõtted suurendasid digitaalsete platvormide kasutamist, et võimaldada klientidel teha tellimusi ja kohandada menüüsid veebis. See mitte ainult ei lihtsustanud protsessi vaid aitas ka vähendada füüsilist kontakti.
Toiduohutus:
- COVID-19 tõi kaasa suurema tähelepanu toiduohutusele. Catering ettevõtted rakendasid rangemaid sanitaarnõudeid ja tarnisid toitu kontaktivabade lahendustega, et tagada nii klientide kui ka töötajate ohutus.
Menüü kohandamine ja tervislikud valikud:
- Ettevõtted hakkasid kohandama oma menüüsid, pakkudes tervislikumaid ja individuaalselt pakendatud võimalusi.
Sündmuste virtuaalsed alternatiivid:
- Virtuaalsed sündmused said populaarseks catering ettevõtete seas. Virtuaalsed toidu- ja veiniproovid ning kokandusõhtud võimaldasid inimestel kogeda catering teenust mugavalt oma kodus.
Personaalne teenindus ja klientide suhlus:
- Catering ettevõtted panustasid rohkem personaalsesse teenindusse ja klientidega suhtlusse, pakkudes nõuandeid, retsepte ja eripakkumisi läbi erinevate suhtluskanalite.
Jätkusuutlikkus ja kohalike toorainete kasutamine:
- COVID-19 mõjutas ka catering ettevõtete suhtumist jätkusuutlikkusse. Paljud ettevõtted hakkasid eelistama kohalikke tooraineid ja keskkonnasõbralikke pakendilahendusi.
COVID-19 sundis catering sektorit muutuma ja kohanema uute oludega. Innovatsioon ja uuendused said võtmeks selle keerulise perioodi ületamisel. Tulevikus jätkuvad need muutused, viies catering ettevõtted uutele ja paindlikumatele radadele teenuste osutamisel.
Loe edasi
Kuidas mõista kulude taga olevat väärtust?
Ürituste korraldamisel on catering teenuse hind üks olulisemaid aspekte, mida tuleb arvesse võtta. Proovime siin postituses jagada selgitusi, kuidas catering teenuse hinnakujundus toimub ja millised faktorid mõjutavad selle taga olevat väärtust.
1. Ürituse tüüp ja menüü:
Catering teenuse hind sõltub suuresti sündmuse liigist ja valitud menüüst. Eriüritused nagu pulmad või ettevõtteüritused võivad nõuda spetsiifilisi teenuseid ja eksklusiivseid toite, mis võivad mõjutada kulusid.
2. Külaliste Arv:
Cateringi hind on tihedalt seotud külaliste arvuga. Mida suurem on sündmus, seda rohkem ressursse, toitu ja teenindust on vaja, mis võib tõsta teenuse maksumust.
3. Teenindusviis:
Serveeritud õhtusöök, buffee, takeaway - iga teenindusviis omab oma hinnaklassi. Eksklusiivsem teenindusviis võib mõjutada hinna kujunemist.
4. Menüü valimine:
Erilised menüükohandused nagu taimetoitlus, veganlus või eritoitumisvajadused, võivad mõjutada hindu. Kvaliteetne ja mitmekesine menüü nõuab sageli täiendavaid kulutusi.
5. Teenindusmeeskond:
Kogenud ja professionaalne teenindusmeeskond on võti edukaks sündmuseks. Teenindusmeeskonna suurus ja kvalifikatsioon võivad mõjutada teenuse hinda.
6. Asukoht ja logistika:
Sündmuse asukoht ja selle logistika mõjutavad otseselt teenuse hinda. Kaugemal asuvate kohtade külastamine või keeruline juurdepääs võib tõsta transpordi- ja logistikakulusid.
7. Lisateenused:
Mõelge lisateenustele, mida catering-teenuse pakkujad pakuvad, näiteks lauanõud, laudlinad, toolid või lilleseaded . Need lisateenused võivad mõjutada koguhinda.
8. Hooaeg ja nõudlus:
Hooajaline nõudlus ja populaarsed kuupäevad (nt jõulud, suvepulmad) võivad suurendada catering teenuse hindu. Varajane broneerimine võib mõnikord tuua kaasa soodsamad hinnad.
Kokkuvõte:
Catering teenuse hind on kombinatsioon mitmetest teguritest. Arusaamine, kuidas need tegurid mõjutavad hindu, võimaldab teil teha teadlikke otsuseid ja leida tasakaalu teenuse kvaliteedi ning kulude vahel. Oluline on selgitada välja, milliseid teenuseid teie sündmus vajab ja kuidas saate saavutada parima väärtuse oma eelarve piires.
Päringu saad mugavalt teha meie keskkonna kaudu. Kui jääd hätta, siis aitame sind meeleldi :)
Loe edasi
Mõned soovitused, et saaksid cateringi pakkumise kiirelt ja täpselt
Millest alustada?
- Võta pakkumine mitmelt ettevõttelt ja võrdle neid (pss.. mitte ainult ära vaata hinda vaid ka sisu)
- Suuremate ürituste korral on soovitatav erinevate ettevõtete toite degusteerida
- Kui pikalt on ettevõte tegutsenud ja kas projektijuht on professionaalne?
- Milline on sinu ürituse formaat ja kui pikalt kestab?
- Küsi pakkumisi aegsasti, eriti suve perioodil, soovitatav on 2-6 kuud, sõltuvalt üritusest. (Menüüd, logistika, saaliplaan jne. Nagu näed on nüansse palju)
- Asukoht ja külaliste on arv samuti väga olulised
- Mida konkreetsem sa oled päringu saatmisel seda kiiremini ja rohkem pakkumisi sa saad.
- Kui sul tekib küsimusi, siis võta julgelt catering ettevõttega ühendust – nemad on profid ja oskavad head nõu anda.
Need on kõigest mõned näpunäited, millega tasuks arvestada
Millal on tulemas sinu üritus?
Tule proovi LeiaCatering.ee keskkonda, saada päring ning kinnitame, et leiad omale sobiva teenuseosutaja ja saad rahulikult nautida oma tähtsat sündmust!
Loe edasi